Notice: Function WP_Scripts::localize was called incorrectly. The $l10n parameter must be an array. To pass arbitrary data to scripts, use the wp_add_inline_script() function instead. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.7.0.) in /home/u998423957/domains/govtjobs247.in/public_html/wp-includes/functions.php on line 5833
RSMSSB Lab Assistant Biology Questions In Hindi & English | Rsmssb Lab Assistant Biology Online Test - 1 Govtjobs247.in 1

RSMSSB Lab Assistant Biology Questions In Hindi & English | Rsmssb Lab Assistant Biology Online Test – 1

RSMSSB Lab Assistant Biology Questions In Hindi & English : Rsmssb lab Assistant Biology Online Practice Set

1. Metabolism is referred to as / उपापचयन संदर्भित है
a) Synthesis of biomolecules / जैव-अणुओं के संश्लेषण से
b) Breaking-down of biomolecules / जैव-अणुओं के टूटने से
c) Synthesis and breaking down of biomolecules/ जैव-अणुओं के संश्लेषण व टूटने से
d) Recycling of biomolecules / जैव-अणुओं के पुर्नचक्रण से

Answer – C

2. Which organ does detoxification and, produces chemicals needed for digestion? कौन-सा अंग विषाक्तता को खत्म करता है तथा पाचन के लिए रसायनों का उत्पादन करता है?
a) Salivary glands / लार ग्रंथियां
b) Pancreas / अग्नाशय
c) Thyroid gland / थाइरॉयड ग्रंथि
d) Liver / यकृत

Answer – D

3. The end product of the digestion of starch in the alimentary canal is अहार नली में स्टार्च के पाचन में अंतिम उत्पाद क्या होता हैं?
a) Glucose / ग्लूकोज़
b) Galactose / गैलेक्टोज़
c) Maltose / माल्टोज़
d) Isomaltose / आइसोमाल्टोज़

Answer – B

4. Liver is a rich source of यकृत किसका स्त्रोत है
a) Sugars / शर्करा
b) Fat soluble vitamins / वसा से घुलित विटामिन
c) Minerals / खनिज लवण
d) Proteins / प्रोटीन

Answer – A

5. Which one of the following four secretions is different from the remaining three in regard to its mode of transport from the source gland to the site of action? निम्नलिखित दिये गये चार स्त्रावों में से कौन-सा एक स्त्रोंत-ग्रंथि से कार्यवाही स्थल तक परिवहन के साधन के आधार पर अन्य तीन से भित्र है?
a) Saliva / लार
b) Sweat / स्वेद
c) Bile / पित्त
d) Epinephrine/ इपिनफ्रिन

Answer – B

6. Permissible concentration of residual chlorine in drinking water in Mg/L is ? Mg/L में पीने के पानी में अवशिष्ट क्लोरीन की अनुमेय सांद्रता होनी चाहिए?
a) 1.0
b) 0.5
c) 5.0
d) 0.05

Answer – D

7. Study the following statements / निम्नलिखित कथनों का अध्ययन कीजिए
1. Study of bones is called Osteology, / हड्डियों के अध्ययन को ओस्टियोलॉजी कहा जाता है,
2. Process of bone formation is known as Ossification./ अस्थि निर्माण की प्रक्रिया को ऑसिफिकेशन के रूप में जाना जाता है।
Which of the statements given above are correct about bones?/ हड्डियों के बारे में ऊपर दिए गए कौन से कथन सही हैं?
a) 1, 2 both
b) 2 only
c) 1 only
d) none

Answer – B

8. How many teeth in man come out twice? मनुष्य में कितने दांत दो बार निकलते हैं?
a) 4
b) 12
c) 20
d) 28

Answer – C

9. Consider the following statements निम्नलिखित कथनों पर विचार करें। 1. Prothrombin is essential for blood clotting./ प्रोथ्रोम्बिन रक्त के थक्के के लिए आवश्यक है।
2. Fibrinogen is one of the largest plasma proteins. / फाइब्रिनोजेन सबसे बड़े प्लाज्मा प्रोटीनों में से एक है।
3. Digestive nutrients are also present in plasma. Which of the statement(s) given above is / are correct?/ पाचन पोषक तत्व भी प्लाज्मा में मौजूद होते हैं। ऊपर दिया गया कथन/ कथन सही है / है?
a) 1, 2 and 3
b) 1 and 2
c) 2 and 3
d) Only I

Answer – A

10. Study the following statements / निम्नलिखित कथनों का अध्ययन कीजिए
1. Neurons are considered as the longest cells of the body./ न्यूरॉन्स को शरीर की सबसे लंबी कोशिका माना जाता है।
2. Neurons form the structural and functional unit of the nervous system.,/ न्यूरॉन्स तंत्रिका तंत्र की संरचनात्मक और कार्यात्मक इकाई बनाते हैं।
3. Nervous tissues are found in the brain, spinal cord and nerves. Which of the statements given above are correct? / मस्तिष्क, रीढ़ की हड्डी और नसों में तंत्रिका ऊतक पाए जाते हैं। ऊपर दिए गए कौन से कथन सही हैं
a) 1 and 2
b) 2 and 3
c) 1 and 3
d) All of these

Answer – D

11. White blood cells act / श्वेत रक्त कोशिकाएं क्रिया करती हैं
a) as a defence against infection / रक्त के थक्के जमने के लिए
b) as source of energy / संक्रमण से बचाव के रूप में
c) for clotting blood / ऊर्जा के स्रोत के रूप में
d) as a medium for oxygen transport from lung to tissues / फेफड़ों से ऊतकों तक ऑक्सीजन परिवहन के लिए एक माध्यम के रूप में

Answer – A

12. Fertilization in frog is / मेंढक में निषेचन होता है
a) external / बाहरी
b) internal / आंतरिक
c) Both a) and b) / दोनों a) और b)
d) None of the above./ उपरोक्त में से कोई नहीं

Answer – A

13. In which following part cross the digestion and respiratory pipe निम्नलिखित में से किस भाग में पाचन और श्वसन पाइप एक दूसरे को काटते हैं?
a) Oesophagus / ग्रासनली
b) Throat / गला
c) Pharynx / ग्रसनी
d) Larynx / स्वर यंत्र

Answer – C

14. Which of the following Gland not release digestive enzyme इनमें से कोन-सा ग्रंथि पाचन एंजाइम का स्त्राव नहीं करती है?
a) Liver / यकृत
b) Salivary Gland / लार ग्रंथियां
c) Intestinal Gland / आंत ग्रंथि
d) Pancreas / अग्नाशय

Answer – A

15. Which organ has finger like outgrowths which are called as Villi (Singular Villus ) ? किस अंग में अंगुलीनुमा संरचना पाई जाती है जिसे विली कहते है?
a) Large Intestine / बड़ी आंत
b) Bladder / मूत्राशय
c) Small Intestine / छोटी आंत
d) Stomach / आमाशय

Answer – C

16. In digestion, proteins are converted into पाचन में प्रोटीन किसमें परिवर्तित होता है?
a) Fatty acids / वसीय अम्ल
b) Glucose / ग्लूकोज़
c) Amino acids / अमीनों अम्ल
d) Maltose/ माल्टोस

Answer – C

17. Cardiac muscles are हृदय की मांसपेशियाँ हैं
1. striated धारीदार
2. voluntary स्वैच्छिक
3. involuntary अनैच्छिक
4. non-striated. गैर-धारीदार
a) 1, 2 and 3 are correct
b) 1 and 2 are correct
c) 2 and 4 are correct
d) 1 and 3 are correct

Answer – D

18. Which of the following substances, if introduced in the bloodstream, would cause coagulation at the site of its introduction?निम्न में से कौन सा पदार्थ, यदि रक्त प्रवाह में पेश किया जाता है, तो इसकी शुरूआत के स्थल पर जमावट होगा?
a) Fibrinogen / फाइब्रिनोजेन
b) Prothrombin / प्रोथ्रोम्बिन
c) Heparin / हेपरिन
d) Thromboplastin / थ्रोम्बोप्लास्टिन

Answer – D

19. Which of the following statement (s ) is / are wrong ? निम्नलिखित में से कौन सा कथन गलत है / हैं?
1. Cardiac muscles do not experience fatigue./ हृदय की मांसपेशियों को थकान का अनुभव नहीं होता है।
2. Gluteus maximus is the largest muscle of the human body./ ग्लूटस मैक्सिमस मानव शरीर की सबसे बड़ी मांसपेशी है।
a) 1 and 2 both
b) 1 only
c) Only 2
d) none

Answer – D

20. Consider the following statements,/ निम्नलिखित कथनों पर विचार करें।
1. Areolar connective tissue is found between the skin and muscles, around blood vessels and nerves and in the bone marrow./ त्वचा और मांसपेशियों के बीच एरोइलर संयोजी ऊतक पाया जाता है। रक्त वाहिकाओं और नसों के आसपास और अस्थि मज्जा में।
2. Fat storing adipose tissue is found below the skin and between internal organs./ वसा भंडारण वसा ऊतक त्वचा के नीचे और आंतरिक अंगों के बीच पाया जाता है।
Which of the statement (s) given above is/are correct? ऊपर दिया गया कथन/ कथन सही है/ हैं?
a) Only I / केवल 1
b) Only 2 / केवल 2
c) 1 and 2 / 1 और 2
d) None of these / इनमें से कोई नहीं

Answer – C

Leave a Comment